Uvodniki


dr. Maja Makovec Brenčič

Dvajset let uspešnega delovanja Festivala flavtistov Slovenije je dokaz, da delo, zasnovano na jasno opredeljenih ciljih, bogatih strokovnih izkušnjah in na želji za skupno dobro, obrodi rezultate. Temeljna ideja ustanoviteljev tudi po dvajsetih letih še vedno ostaja ista, in sicer mlajšim generacijam flavtistov predstaviti, kaj vse lahko kakovostno izšolan glasbenik flavtist doseže v svojem profesionalnem razvoju ali ljubiteljskem glasbenem delovanju. Letošnji festival že enajstič po vrsti udeležencem ponovno ponuja priložnost spoznavanja z najkakovostnejšo sodobno glasbo v izvedbi vrhunskih glasbenikov z vsega sveta, vsem zainteresiranim glasbenikom pa nudi tudi edinstveno priložnost, da se udeležijo javnih učnih ur z uveljavljenimi vrhunskimi domačimi in tujimi profesorji.
Festival je v dvajsetih letih delovanja krepko prerasel nacionalne meje in danes predstavlja edinstveni tovrstni dogodek, jasno prepoznaven med evropskimi in svetovnimi flavtisti po kakovosti izbranih izvajalcev, predvsem pa po drugačnem konceptu, ki temelji na festivalski in spremljevalni raznolikosti.
Iskreno vam želim, da se bodo vse načrtovane festivalske dejavnosti odvijale vsem v zadovoljstvo, organizatorjem in snovalcem pa želim tudi v prihodnje uspešno načrtovanje in izvedbo nadaljnjih festivalov.

Dr. Maja Makovec Brenčič
ministrica za izobraževanje, znanost in šport
www.mizs.gov.si


77-Matjaz-Svagan

V Zagorju ob Savi smo ponosni, da smo naš kraj na veliko področjih postavili na zemljevid sveta, ga naredili prepoznavnega in za obiskovalce prijetnega. Lepote zagorske doline govorijo same zase, a tisto, kar jo dela lepšo od veliko krajev sveta, ste naši ljudje. Organizatorji svetovno znanega Festivala flavtistov Slovenije to dokazujete vedno znova, in sicer s svojim velikim srcem, z veliko ljubeznijo do glasbe. Prav kultura nas še posebej postavlja ob bok velikim; brezčasna je in brezmejna, je univerzalna govorica, ki jo razume ves svet.

Prav neverjetno je, kako naš festival iz leta v leto raste, privablja nove in nove vrhunske umetnike z vsega sveta, nove in nove mlade glasbenike, ki se mogoče prav po obisku v Zagorju odločijo, da bo glasba njihova življenjska pot. In s festivalom rastemo tudi Zagorjani. Ne le da je raven glasbenega izobraževanja tudi po zaslugi festivala vse višja, tudi samo mesto se želi obiskovalcem vsakokrat predstaviti v še boljši in lepši luči. Letos je tako obiskovalce pričakalo prenovljeno mestno središče z velikim mestnim trgom, ki smo ga na neki način prav tako posvetili umetnosti, predvsem glasbi. Vodna fontana na trgu, ki tako igrivo vdihuje življenje večnemu kamnu, zna pljuskati po notah na katero koli glasbo, zato je trg prava obogatitev življenja domačinov in vzbuja prav posebna čustva vsakega obiskovalca.

Upam, da Zagorje ob Savi veliko pozitivnih čustev vzbudi pri vas, dragi obiskovalci festivala, da naš kraj navdihne umetnike k neslutenim glasbenim dosežkom. Želim vam, da se pri nas dobro počutite, da ponesete glas o dobrih ljudeh naše doline široko po svetu in da se še kdaj vrnete. Tako kot Zagorjani radi potujemo po svetu, spoznavamo ter spoštujemo ljudi in kulturo drugih, se vedno znova radi vračamo domov, saj pravimo, da obstajajo najlepša mesta na svetu, a Zagorje je lepše.

Matjaž Švagan
župan Občine Zagorje ob Savi
www.zagorje.si


Metka Podpečan

Glasba je energija, ki je v naravi edinstvena in ki se nenehno dotika vseh in vsakogar. Njena moč je tako velika, da vpliva celo na naše zdravje in nam omogoča lažje razumevanje sveta.
Zato ni lepšega kot izkoristiti ta dar in se prepustiti glasbi, se ji predati in jo sprejeti v svoje bistvo, s tem pa ji omogočiti, da nas oblikuje in vodi po poti srečnega in zadovoljnega življenja. Vsega tega se v Zagorju ob Savi močno zavedamo že več kot 155 let, saj prav v letošnjem letu, ko tudi Slovenci praznujemo 200-letnico javnega glasbenega šolstva, v Zagorju praznuje svojo 155-letnico pihalni orkester, častitljivih 70 let naša Glasbena šola Zagorje in 20-letnico Festival flavtistov Slovenije. Mogoče se to v primerjavi z drugimi obletnicami ne sliši veliko. Če pomislimo, da že od samega začetka delujemo v skoraj nespremenjeni zasedbi, in če se spomnimo, da je do letošnjega leta na našem festivalu sodelovalo že več kot 90 vrhunskih svetovnih flavtistov, da se ga je udeležilo več kot 3.500 udeležencev in da so z nami koncertirali že skoraj vsi vrhunski svetovni flavtisti, pa si lahko le predstavljate, koliko glasbenega bogastva je v teh dvajsetih letih in kako veliko nam to pomeni. Delu, ki ga opravljamo, smo resnično predani in ni je sile, ki bi nas pri tem ustavila.
V teh dvajsetih letih smo v naš festival vtkali veliko energije, volje in ljubezni do glasbe. Tako je tudi letošnje leto, saj smo vam spet pripravili izvrsten izbor vrhunskih umetnikov, ki vas bodo z glasbo svojih domovin popeljali po širnem svetu. Vsak na svojstven način. Srčno upamo, da boste to tudi začutili in domov odhajali zadovoljni ter navdahnjeni z novimi znanji in s spoznanji, predvsem pa bogatejši za izkušnjo, da nas glasba bogati in v nas pušča le najlepše sledi. Prepričani smo, da bo naš festival tudi po svoji enajsti ponovitvi v svetu še užival takšen ugled, kot ga je do zdaj, saj je postal vzorčni primer dobrega sodelovanja med profesionalnimi glasbeniki, mladimi poustvarjalci, ki se še izobražujejo, in lokalno skupnostjo, ki nam trdno stoji ob strani ter na najboljši način pomaga pri organizaciji in izvedbi festivala. Tega smo zelo veseli in zato še z večjim navdihom in s pričakovanji gledamo v prihodnost.
Dragi udeleženke in udeleženci 11. Festivala flavtistov Slovenije!
Naj vam letošnja pomlad nasuje vsega dobrega in naj vas objame s svojo nežnostjo. Glasba pa naj vam s svojo močjo vdahne energijo, da boste kos vsakodnevnim življenjskim preizkušnjam in izzivom. Življenje ni izbira, življenje je priložnost, da osmislimo pot, po kateri hodimo, in da se zavemo, da je z glasbo mogoče doseči in preseči vse.

Metka Podpečan
ravnateljica Glasbene šole Zagorje ob Savi
www.gszagorje.si